do. jun 30th, 2022

Hoe kon het ook ‘Anders’. Vandaag was het ook de geboortedag van Anders Celsius, de uitvinder van de temperatuurschaal. Het leek hem destijds (1742) handig dat het kookpunt van water precies op 0° zou liggen en het vriespunt op 100°. Later werd dit omgedraaid. Vandaag hadden we liever gezien dat hij dit besluit destijds niet genomen had. Wat was het #$%^&** koud (vrij vertaald: erg fris). Maar aangezien het op de kop af 100 jaar geleden -9,4 graden was. Viel het met die 4 graden van vandaag dus eigenlijk wel mee. 

Én het was vandaag de ontstaansdag van Abe Lenstra. De ‘oudjes’ onder ons weten wie het is. Abe noemen we ook wel de ‘Messi’ van de lage landen. In ongeveer 730 wedstrijden maakte hij om en nabij 700 doelpunten. Dat is nog eens afronden zullen we maar zeggen. Wellicht konden we daar vandaag een voorbeeld aan nemen. 

Linkerhoekie

De wedstrijdbespreking was zeer interessant te noemen. En dan met name dat er vrijelijk door de boys werd gesproken over hoog druk zetten of iets inzakken. Mooi om te zien dat ze steeds opener worden in het delen. Goed voor de teamspirit. Nadat de scheidsrechter zeer adequaat iedereen in de wedstrijdzakenapp had genomineerd als aanwezig konden we luttele minuten daarna beginnen aan de wedstrijd. Het werd al snel duidelijk dat zij heel graag over hun rechterkant wilden spelen. Ondanks dat zij onderaan stonden op de ranglijst speelden zij zeker geen afbraakvoetbal en wilden ze er voetballend onderuit komen. Toch was de beste mogelijkheid voor Roda. Uit een corner belandde de bal bij een Rodees zo rond 13 meter achter de penaltystip. We hadden hem even over het hoofd gezien. Deze jongen wilde de bal ook over de hoofden zien, maar schoot de bal over de lat. Gevaar geweken. Waren we gewaarschuwd? We denken dat het meevalt, aangezien we heel snel in de wedstrijd de controle hadden. En natuurlijk zijn er hier en daar de ietwat slordige inspeelpasses en we weten dat die eruit moeten, maar er werd ook vandaag weer met en voor elkaar gestreden. Vooral achterin gaf Bram de rugdekking aan Mees en daar waar het anders was, Mees aan Ruben en andersom. Op een gegeven moment konden we voorin de bal prima vasthouden, met Chahid die lekker even 2 á 3 man bezighoudt in zijn eentje. Hier zouden we nog veel meer van moeten profiteren, maar dat komt nog wel. De bal kwam een aantal meters voor het zestienmetergebied voor de voeten van Selim, die snel Dylan inspeelde. Dylan gaf op zijn beurt de bal op de juiste snelheid mee aan Ibrahim. Ibra hoefde alleen nog maar het hoekske uit te zoeken en zodoende schoot hij dan ook de bal in het linkerhoekie. 0-1 tussen de 6e en 7e minuut in. Dat was erg aangenaam. De intentie was uitgesproken (de praktijk weet je maar nooit) om met de rust op 0-4 te staan. We merken dat we veel sterker zijn en uit een corner schiet Dylan verrassend en hard op doel. De redding van de Leusdense keeper mocht er zeker zijn met zijn rechterbeen. De bal bleef ‘hangen’ in het doelgebied waarna Ibrahim nogmaals kon schieten. Dit schot eindigde eventjes in niets.

“Vlammend schot”

Hoewel de wedstrijd behoorlijk onder controle was, moesten we defensief wel scherp blijven. Op het middenveld raken we de bal kwijt en nu is het Bram die met een sliding de doorbraak voorkomt. Een doeltrap van Roda wordt matig weggewerkt en Victor staat goed opgesteld, onderschept de bal, speelt Akram in die rechts van hem staat. Akram brengt Ibrahim in stelling, die aarzelt niet en schiet de bal enigszins houdbaar vlak naast/onder de keeper door. 0-2 in minuut 14. Nu beginnen we een beetje op stoom te geraken. Hoe mooi zou het zijn als onze échte spits ook een goaltje zou meepikken. Nou, daar had hij zelf ook wel zin in. De 0-3 kwam via het schedeltje van Chahid in de linkerbovenhoek, een prima geplaatste bal en pas in minuut 18. En hoewel het voor een keeper erg lastig is om geconcentreerd te blijven tegen een sterkere tegenstander pakte de Roda goalie een prima schot van Akram wonderbaarlijk vlak voor de lijn weg. Chapeau! Amper een luttele minuut later krijgt Selim de bal en speelt de ingelopen Bram in. Hij wordt geen strobreed in de weg gelegd en dat betekent maar één ding. Aanhalen die bal! Een “vlammend” schot van de voetbalschoenen van Luuk?! Oh nee Bram zorgde ervoor dat de keeper compleet kansloos was… 0-4 drie minuutjes voor de rust. Nog twee kleine wapenfeitjes: Schot van Chahid met links ging via een been tot corner, no resuldados. En een schot van Victor ging direct naast. Rust.

“Zoete wraak” 

Een tevreden trainer in de rust. De beoogde 0-4 behaald. Het was geen doel op zich. Wel een motivatie om doelpunten te maken, datgene waar we al weken moeite mee hebben. Bij het hervatten van de wedstrijd enkele omzettingen: Oscar, Marinos en Sami op het veld erbij. Akram, Ibrahim, Sven lekker warm in de dug-out onder de vele trainingsjasjes. Met de amper ontdooide bevroren handen Coach Amigo app weer activeren. Zo was daar meteen een schot op doel van Chahid en werd Oscar na amper vijf minuten ‘beloond’ met een gele prent. Hoewel de actie stevig was van Oscar zag de scheidsrechter er blijkbaar een grovere charge in dan dat wij dat zagen. En wat kun je dan beter doen dan boos blijven en jezelf uit je spel halen? Juist! Een doelpunt maken. Oscar eiste in 10 seconden tijd de aandacht op. Uit een goede corner van Marinos was daar een échte Ozzie omhaal, die maar half geraakt werd. Uiteindelijk kwam de bal weer terecht bij Selim die de bal leep bij de tweede bal liet belanden. Oscar was van positie gewisseld en kopte zeer gedecideerd de bal binnen. 0-5. Wat kan ‘wraak’ toch zoet zijn. Klasse mee omgegaan Oscar! Vanuit een corner komt de bal bij Dylan terecht op een metertje of 14 schuin achter de witte stip. Hij bedenkt zich geen enkel moment en schiet de bal direct richting de linker kruising. Jammer dat zijn goede acties van vandaag niet beloond worden, want de bal wordt uit de hoek én over de lat gekopt. Dylan was vandaag weer veel betrokken in het spel en onderschepte de bal binnen de 16 meter en kon nog nipt Chahid bedienen. Die kon de bal binnenlopen. 0-6 in de 41e minuut. Onderwijl was Salman druk bezig met een intense warming-up. Dit was in de rust al besproken. Bram ging eruit en onder luid gejuich van alle supporters (lees: ouders die mochten rijden), mocht hij het veld verlaten, trots als hij was op zijn doelpunt. 

Strafschop

Daar waar Roda in de tweede helft eruit kon komen, stonden wij al snel op de juiste post om hun acties te onderscheppen. Hun gevaarlijkste actie was pas in de 50e minuut toen zij via de linkerkant helemaal op konden lopen. De bal kwam aan rond het strafschopgebied. Het schot kon onze goalie niet verontrusten. Een meer dan geweldige steekbal van Oscar op het middenveld naar de rechterkant op Dylan. Die liep zijn tegenstander eruit en gaf de bal strak voor zoals getraind was afgelopen week. Keeper ernaast, Marinos alert. Intikken een feit. 0-7 met nog vijf minuten te spelen. Natuurlijk was de wedstrijd al gelopen. Toch was het goed om te zien dat er gestreden werd voor iedere meter en dat we oog hebben voor elkaar. En zo was het Victor die nu van links naar binnen kwam en zocht naar ruimte voor een schot of afspeelmogelijkheid. De Roda defensie maakte het hem gemakkelijk, want Victor werd onderuit gehaald en dit was voldoende voor een strafschop. Natuurlijk wil iedereen een ‘pingel’ nemen. Maar er werd nadrukkelijk geroepen dat Liam hem mocht nemen. Na een lichte bemoedigende knik van trainer Erik (“maar wat als hij mist als keeper en de omschakeling”?), mocht onze door de regen doordrenkte goalie de oversteek maken en aanleggen voor de 11 meter trap. Een strakke aanloop volgde en hij had het hoekje al gekozen. De bal ging strak, hard rechts onderin tegen de touwen. 0-8. Stoïcijns liet hij zich bedelven onder de natte shirts van zijn teamgenoten. Prachtig! En dit had een mooi slotakkoord kunnen zijn in deze koude 59e minuut. Toch kwam er nog een beetje tijd bij vanwege een blessurebehandeling. Via een aaneenschakeling van momenten kwam de bal voor de voeten van Oscar en die ramde de bal met buitenkantje rechts strak onder de lat en direct blies de scheidsrechter voor het laatst op zijn fluit. Wij konden terugkijken op een geslaagde ochtend, veel goals. Goed voor het vertrouwen. In de kleedkamer schalmde het “alle blauwe vliegen”…

Door GVVVBoys